DVD Endavant MusicDown (2011)
2013El 2009 la Coordinadora Síndrome de Down de Catalunya va posar en marxa el projecte musical Down Catalunya i es va constituïr l’Orquestra MusicDown.
El projecte ha suposat reunir en una mateixa orquestra un 50 % de persones amb discapacitats i 50 % de músics amateurs. Com a mínim, tots els músics tenen una formació instrumental de grau elemental.
Durant el mes de novembre i desembre d’aquest any presentaran el fruit del seu treball, una obra del compositor lleidatà Antoni Tolmos, MusiComic, concert per a còmic i orquestra, amb imatges de dibuixos de Picanyol. La composició està basada en l’adaptació de tres contes tradicionals: “La princesa del potser si”, “El ferrer i el dimoni” i “El que vós digueu, mare”, explicats mitjançant música, imatges i text parlat.
Sobre l’obra
MusiComic, concert per a còmic i orquestra (imatge i música) és una composició escrita el 2003 per a la cloenda de les colònies musicals de la Camerata XXI i que es va estrenar a l’Auditori de El Vendrell per una orquestra simfònica formada per nens i nenes d’entre 8 i 12 anys.
L’obra està escrita per a ser interpretada per una formació instrumental constituïda per: clarinet, flauta travessera, saxo alt, trombó, trompa en Fa, trompeta, violí, viola, violoncel, contrabaix, percussions i narradors.
La partitura, que podeu trobar editada per Dínsic, és molt original, perquè a més de la música s’inclouen les tires de les vinyetes del dibuixant de la revista Cavall Fort Picanyol (Josep martínez Picanyol) sobre els contes que corresponen a cada part.
documental MUSICDOWN from communikt! on Vimeo.
Per poder oferir aquest muntatge únic, l’Orquestra MusicDown es va reunir a Barcelona un dissabte al matí al mes des de setembre de 2009. Sota la direcció del mateix compositor, Antoni Tolmos, l’Orquestra MusicDown van presentar a la tardor de 2010 aquesta posada en escena a les següents localitats:
* Barcelona: 13 de Novembre, a les 18h, a l’Auditori AXA.
* Sabadell: 20 de novembre, a les 19 h, al Teatre la Faràndula.
* Girona: 11 de desembre, a les 18 h, a l’Auditori de “la Caixa” (c/Santa Clara).
* Lleida: 18 de desembre, a les 18 h, al Caixaforum.
Aquesta experiència posa de manifest que les arts en general i la música en particular són un mitjà per a la integració i la inclusió, i que més enllà de les paraules, els sentits perceptius i les capacitats mentals, darrera de cada persona hi ha un cor que batega. Aquest és, precisament, l’objectiu de la Coordinadora de Síndrome de Down de Catalunya.